Lodówki, chłodnie, zamrażarki…

Lodówki, chłodnie, zamrażarki…

Jak wybrać właściwą lodówkę chłodniczą lub zamrażarkę? To pytanie zadaje sobie każdy właściciel przyszłego sklepu lub restauracji. Do tego dochodzi Sanepid, zasady BHP i inne regulacje. Co zrobić, by nie zamknąć interesu po roku?

Z lodówką nie ma żartów. Jeżeli będzie za mała lub umieszczona w niewłaściwym miejscu może utrudnić pracę przyszłym pracownikom lub pogorszyć stan produktów. Dlatego warto wcześniej przemyśleć jej wielkość i miejsce, w którym będzie stała. Najczęściej takie lodówki dopasowuje się do indywidualnych potrzeb.
Zastanówmy się, czy potrzebujemy osobno chłodziarki i zamrażarki, czy lepiej jeżeli zainwestujemy w urządzenie dwa w jednym. Czasem Sanepid nakazuje trzymać warzywa i mięso w osobnych miejscach. W takim wypadku lepiej kupić dwie małe chłodziarki niż jedną dużą. Jeżeli planujemy rozwój interesu, kupmy lodówkę modułową i zostawmy dla niej miejsce, by w przyszłości rozbudowa naszej działalności nie była kłopotliwa. Pamiętajmy, że praca takiego urządzenia uzależniona jest od temperatury miejsca w jakim przebywa. Ta sama lodówka ustawiona w zimnej piwnicy nie będzie działać identycznie jak ta obok pieca do pieczywa.

O tych jej cechach świadczy klasa klimatyczna w rozróżnieniu:

  • N – 16-32°C
  • SN – 10-32°C
  • T – 18-43°C
  • ST – 18-38°C

Ważne jest też by urządzenie nie pobierało za dużo prądu i oszczędzało energię – takie lodówki przecież działają 24 godziny na dobę. Najbardziej oszczędne posiadają klasę energetyczną A+++ i A++, gorsze są oznaczane kolejno literami aż do E.

Jeżeli wiemy już gdzie lodówka ma stać i jakie będzie jej przeznaczenie, wybierzmy poziom jej hałasu (podawany najczęściej w decybelach), żeby nie przeszkadzała klientom lub komunikacji między pracownikami.
Przydatną rzeczą może też okazać się liczba termostatów, czyli regulatorów temperatury. Jeżeli jest ich więcej niż jeden, możesz ustawić osobną temperaturę dla zamrażarki, a nawet stworzyć tzw. komorę świeżości, która najlepsza jest do przechowywania warzyw.

Lodówki i chłodziarki mają też bardzo dużo opcji dodatkowych jak alarm dla niezamkniętych drzwi, automatyczna kontrola wilgoci i przez to brak szronu i wiele innych. Warto zapytać o takie dodatki sprzedawcę. Mając tak szerokie spektrum wiedzy na pewno uda nam się wybrać sprzęt odpowiedni dla naszej firmy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *