Jaka chłodziarka do jakich produktów? Część 2. Towar podawany przez sprzedawcę.

Jaka chłodziarka do jakich produktów? Część 2. Towar podawany przez sprzedawcę.

Wiesz już jaki rodzaj chłodziarki najlepiej wybrać do sklepu samoobsługowego. A co w przypadku, gdy w sklepie podaje sprzedawca lub podawane jest jedzenie robione na oczach klienta? Jaka lodówka najlepiej wyeksponuje produkt, a przede wszystkim zapewni mu odpowiednią temperaturę?

Przedsiębiorcy, którzy prowadzą sklep spożywczy czy duży market z osobnym stoiskiem na mięso czy nabiał na wagę, najczęściej wybierają lady chłodnicze. Są to najzwyklejsze chłodziarki, które za szybą z hartowanego szkła eksponują żywność z jednej strony, a z drugiej otwarte są dla sprzedającego. Mogą przechowywać produkty w temperaturze do 7/10°C. Wybór lad jest szeroki – niektóre posiadają oświetlenie, inne nie, przednia szyba może być zaokrąglona, wypukła lub prosta. Do tego swobodnie możemy manipulować obudową, tak by jej kolor i struktura pasowały do wystroju sklepu. To samo ze stroną dla sprzedawcy. Ta część może być otwarta, ale może posiadać też rozsuwaną szybkę.

Jeśli planujesz otworzyć cukiernię i chcesz, by Twoje ciasta przykuwały uwagę klientów, najlepiej wybierz witrynę chłodniczą specjalnie przeznaczoną pod użytek cukierniczy. Takie witryny przystosowane są do przechowywania wypieków, ponieważ dzięki zamontowanemu nawilżaczowi potrafią utrzymać odpowiednią wilgotność powietrza. To sprawi, że torty, ciasta i ciasteczka będą wyglądać zawsze smakowicie. Taka witryna powinna pracować w zakresie temperatur od 2°C do 15/20°C.
Witryny chłodnicze równie dobrze sprawdzą się przy eksponowaniu napojów, a najlepiej win. W tym przypadku świetnie nadadzą się na przykład do restauracji. Taka chłodziarka potrafi zapewnić warunki zbliżone do piwniczek winiarskich.

Będąc przy temacie restauracji, warto wspomnieć o stołach chłodniczych. Są idealne do barów szybkiej obsługi, gdzie jedzenie przygotowywane jest na oczach klienta. Jednocześnie przechowują i eksponują żywność w pojemnikach oddzielonych przegródkami. Są to nie tylko chłodziarki, ale całe stanowiska pracy. Mogą być wyposażone w szuflady, drzwiczki, a nawet zlew. Oczywiście ich podstawowym wyposażeniem jest blat, ale trzeba pamiętać, że blat służy tylko do przygotowywania jedzenia, nie jest on chłodzony. Stoły chłodnicze możemy spotkać praktycznie w każdym punkcie z hot-dogami czy kebabem oraz w foodtruckach. Ich cechą charakterystyczną są niskie temperatury, od 0°C do 8°C.

O rodzajach chłodziarek wiesz już prawie wszystko. Pamiętaj, że kupując urządzenia chłodnicze zawsze możesz liczyć na pomoc ze strony specjalistów DTS Serwis, więc przez cały proces tworzenia Twojego wymarzonego biznesu nie jesteś zdany tylko na siebie. Wsparcie techniczne zagwarantuje Ci osiągnięcie sukcesu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *